2000

Νοέμβριος 2000

3ο Ετήσιο συνέδριο IFFTI (International Foundation of Fashion Technology Insititutes) που διοργανώθηκε από το London College of Fashion. To θέμα του συνεδρίου ήταν “Κατευθύνσεις της Μόδας: Οραματίζοντας το Μέλλον”

Ένα παγκόσμιο συνέδριο για επαγγελματίες του κλάδου της μόδας, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στο σχεδιασμό, στην παραγωγή υφασμάτων, στην λιανική πώληση, τεχνολογία και δημοσιογραφία με στόχο την συζήτηση αναπροσαρμογής παραδοσιακών δομών και σχέσεων στον χώρο της διεθνούς βιομηχανίας της μόδας για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ομιλητές προέρχονταν από τον χώρο της πρόβλεψης τάσεων μόδας, επικοινωνία, διοίκηση, σχεδιασμό, ηλεκτρονικό εμπόριο, marketing, brand management και λιανική.

Μερικούς από τους συμμετέχοντες αποτελούσαν, οι: Laurence Rubin (Διευθυντής, Global Textiles Research, UBS Warburg), Hilary Alexander (Συντάκτρια Μόδας, The Daily Telegraph, London), Georgianna Appingani (Διευθύντρια, FIT, New York), Susanne Tide-Frater (Επικεφαλής του τμήματος μόδας και σπιτιού, Selfridges, London), Clare Johnson (Διευθύντρια Σχεδιασμού, Liberty, London), Helen Storey (Σχεδιάστρια).

Παρουσίαση από την Ελένη Βουγιούκα από την έρευνα που πραγματοποίησε στην “Εφαρμογή Ενδυμάτων και Κατασκευή Πατρόν”..

Στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστούν τα προβλήματα στην εφαρμογή των ρούχων που σχετίζονται με τις τεχνικές κατασκευής πατρόν και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Η έρευνα ήταν διτή, περιλάμβανε σπουδαστές και εταιρείες και πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα “TELESTIA”, παρουσιάστηκε ως επιτυχημένο παράδειγμα, εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογικών πολυμέσων εκπαίδευσης σε παραδοσιακές εφαρμογές και δεξιοτεχνίες του κλάδου της Μόδας, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και την παραγωγική διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος “ΤΕLESTIA” παρουσιάστηκαν επίσης στο 2ο Εθνικό Συνέδριο Ενδύματος, που διοργανώθηκε από το 2nd National Clothing Conference CAPITB Trust, στο Derby της Αγγλίας..

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει πιο κοντά επιχειρηματίες και εκπαιδευτικούς του κλάδου να προωθήσει και να διατηρήσει έναν διάλογο κοινής ωφέλειας.

Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών, φάνηκε η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, για σωστά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό. Το πρόγραμμα ‘TELESTIA’ παρουσίασε την χρήση μεθόδου εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με πολυμέσα για την κατασκευή πατρόν και τον σχεδιασμό ετοίμων ενδυμάτων, επιδεικνύοντας έτσι, ότι μπορεί η ανάγκη για σωστά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό να καλυφθεί μέσα από την σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Οκτώβριος 2000

Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος Τelestia στην ημερίδα ADAPTbis που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Το θέμα της ημερίδας ήταν: “Εφαρμογές της Κοινωνίας των Πληροφοριών στους Κλάδους Μόδας. Η επίπτωσή τους στις δεξιότητες του Ανθρώπινου Δυναμικού και την Απασχόληση” τουλάχιστον 100 βιοτέχνες και εκπρόσωποι του κλάδου παραβρέθηκαν.

Το πρόγραμμα “TELESTIA”, παρουσιάστηκε ως πρόταση ενδυνάμωσης των απαραίτητων δεξιοτήτων στον κλάδο της Μόδας, που τείνουν να εξαφανιστούν, και πρόβαλε ένα απλουστευμένο και επιτυχημένο τρόπο σύνδεσης της νέας τεχνολογίας για την κατάρτιση σε παραδοσιακές δεξιοτεχνίες.

Σεπτέμβριος 2000

Ολοκλήρωση εργασιών και παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος ‘TELESTIA’ που δημιουργήθηκε μέσα από την πρωτοβουλία Leonardo da Vinci. Η διοργάνωση της παρουσίασης έγινε από τον Όμιλο ΣΙΤΑΜ-ΑΒ και την Ένωση Βιοτεχνών και Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Βορείου Ελλάδος στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι διακρατικοί εταίροι του προγράμματος ήταν παρόντες (από Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα) καθώς και εκπρόσωποι σχετικών συνδέσμων, όπως του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε., του Συνδέσμου Πλεκτικής Β.Ε., του Cedefop καθώς και εκπρόσωποι βιοτεχνών παραγωγής Ετοίμων Ενδυμάτων.

Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την πρωτοποριακή και καινοτόμα προσέγγιση του προγράμματος.